WEEK 43

We love boerenkool

Recept

Ingrediënten (4 personen)
  • 600 gr. boerenkool
  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 1 rookworst
  • klont roomboter (ca. 50 gr.)
  • scheut melk
  • natuurazijn
  • mosterd
  • peper en zout

Schil de aardappelen en snijd deze in kleine stukken van ongeveer dezelfde grootte, spoel ze na het schillen even goed af. Zet een grote stamppotpan of grote kookpan op het vuur en breng een flinke laag water aan de kook.

Doe de aardappelen in het kokende water en leg hier de fijn gesneden boerenkool bovenop. Leg de rookworst op de boerenkool en laat het geheel zo’n 20 minuten koken met het deksel op de pan. Als je een voorverpakte rookworst hebt haal je deze trouwens helemaal uit het plastic voordat je de worst in de pan legt.

Haal na 20 minuten de rookworst uit de pan en houd deze goed warm in een stuk aluminiumfolie. Giet het kookvocht af in een maatbeker en stamp de aardappelen en boerenkool goed fijn met een aardappelstamper.

Doe er een klont roomboter en een scheutje melk bij en stamp alles nogmaals goed door elkaar. Voeg naar smaak een scheut azijn en wat vers gemalen peper en zout toe en stamp nogmaals goed door elkaar, voeg beetje bij beetje wat kookvocht toe tot je stamppot de gewenste smeuïgheid heeft.

Serveer de stamppot met een stuk rookworst en een lekkere klodder mosterd, hoe Hollands wil je het hebben.